Μαθησιακά Αποτελέσματα
Όι φοιτητές/τριες μέσα από την Πρακτική Άσκηση μαθαίνουν: (α) να κατανοούν τις επιστημονικές και τις εργασιακές πτυχές της επαγγελματικής άσκησης της ψυχολογίας, (β) να αναγνωρίζουν τους διακριτούς ρόλους του ψυχολόγου από τους επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων σε διεπιστημονικά πλαίσια, (γ) να κατανοούν και να εφαρμόζουν τους κανόνες δεοντολογίας στην άσκηση του επαγγέλματος του ψυχολόγου, και (δ) να αξιοποιούν τις θεωρητικές γνώσεις και τη μεθοδολογική τους κατάρτιση σε πρακτικές εφαρμογές της ψυχολογίας με εποπτεία.
Περιεχόμενο μαθήματος
Η πρακτική άσκηση σε φορέα της εφαρμοσμένης ψυχολογίας πραγματοποιείται κατά το εαρινό εξάμηνο, σύμφωνα με πρόγραμμα που ανακοινώνεται στις αρχές κάθε ακαδημαϊκού έτους. Αν κριθεί σκόπιμο μπορεί να ξεκινήσει πριν την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, ενώ για την ολοκλήρωσή της μπορεί να χρησιμοποιηθούν και οικαλοκαιρινοί μήνες. Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης σε φορέα της εφαρμοσμένης ψυχολογίας διεξάγεται εντός χρονικού διαστήματος από δύο μήνες κατ’ ελάχιστο έως έξι μήνες κατά μέγιστο, συνολικής διάρκειας 200 ωρών. Η υλοποίηση της Πρακτικής Άσκησης σε φορείς της εφαρμοσμένης ψυχολογίας αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών με το επαγγελματικό έργο του ψυχολόγου και πλαισιώνεται από εποπτείες
οι οποίες είναι υποχρεωτικές. Η εποπτεία γίνεται με δύο τρόπους: (α) στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης από τον επόπτη ψυχολόγο του φορέα, (β) ομαδικά στο Πανεπιστήμιο στα πλαίσια του μαθήματος «Ψ-ΠΑ2 Πρακτική Άσκηση ΙΙ», από μέλη ΔΕΠ/Ε.ΔΙ.Π/διδάσκοντες του Τμήματος Ψυχολογίας, οι οποίοι ορίζονται από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι - Αξιολόγηση
Οργάνωση διδασκαλίας
Δραστηριότητα | Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου |
Σύνολο Μαθήματος (25 ώρες φόρτου εργασίας ανά πιστωτική μονάδα) |
0 |
Συνιστώμενη βιβλιογραφία