Βασικές Αρχές του E.C.T.S.
Οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται το E.C.T.S. και με τις οποίες εξασφαλίζεται η διαφάνεια επιβάλλουν:
- να κατανέμονται οι ακαδημαϊκές μονάδες στα μαθήματα, αντιπροσωπεύοντας τον απαιτούμενο φόρτο εργασίας του φοιτητή για τη συμπλήρωσή τους. Ο αριθμός αυτός αντικατοπτρίζει την ποσότητα εργασίας που απαιτείται για κάθε μάθημα, δηλ. παραδόσεις, εργασίες, σεμινάρια, φροντιστήριο, εργασία σε χώρους δουλειάς, προσωπική μελέτη – στη βιβλιοθήκη ή στο σπίτι – και εξετάσεις ή άλλες δραστηριότητες αξιολόγησης. Το E.C.T.S. κατά συνέπεια βασίζεται στον πλήρη φόρτο εργασίας του φοιτητή και δεν περιορίζεται μόνο στις ώρες παρακολούθησης. Στο σύστημα Ε.C.T.S. οι 60 μονάδες αντιπροσωπεύουν το φόρτο εργασίας ενός ακαδημαϊκού έτους σπουδών ενώ οι 30 μονάδες αντιπροσωπεύουν ένα εξάμηνο και οι 20 μονάδες ένα τρίμηνο.
- να παρουσιάζουν τα πανεπιστήμια ένα πλήρες φάσμα μαθημάτων που προσφέρονται στους επισκέπτες σπουδαστές με γραπτές πληροφορίες στους φοιτητές και στο εκπαιδευτικό προσωπικό των Ιδρυμάτων, Τμημάτων ή Σχολών, σχετικά με την οργάνωση και τη δομή των σπουδών και τις ενότητες μαθημάτων, αναφέροντας σαφώς τις ακαδημαϊκές μονάδες που αντιστοιχούν σε κάθε μάθημα (Πληροφοριακός Οδηγός Ε.C.T.S.).
- να υπογράφεται, πριν από την αναχώρηση του σπουδαστή για το εξωτερικό, επίσημη συμφωνία εκμάθησης μεταξύ του πανεπιστημίου προέλευσης, του πανεπιστημίου υποδοχής, και του σπουδαστή, η οποία θα περιγράφει το πρόγραμμα σπουδών που θα πραγματοποιηθεί και τις πιστωτικές μονάδες E.C.T.S. που θα χορηγηθούν για την ικανοποιητική του ολοκλήρωση και θα δεσμεύει τα Ιδρύματα προέλευσης και υποδοχής, καθώς και το φοιτητή. Η Συμφωνία αυτή θα συνοδεύεται από ένα πιστοποιητικό βαθμολογίας στο οποίο θα φαίνονται οι προηγούμενες ακαδημαϊκές επιδόσεις του σπουδαστή.
- Tο Πανεπιστήμιο Υποδοχής να χορηγεί στους σπουδαστές για όλα τα μαθήματα που παρακολούθησαν επιτυχώς στο εξωτερικό, επίσημο πιστοποιητικό βαθμολογίας με τους τίτλους των μαθημάτων και τις μονάδες που αντιστοιχούν στο καθένα.
- Tο Πανεπιστήμιο Προέλευσης να χορηγεί πιστοποιητικό αναγνώρισης ακαδημαϊκών μονάδων που έλαβαν οι σπουδαστές από τα ιδρύματα εταίρους για τα μαθήματα που παρακολούθησαν εκεί, έτσι ώστε οι μονάδες των μαθημάτων που έλαβαν οι σπουδαστές στο εξωτερικό να αντικαθιστούν τις μονάδες που θα τους χορηγούνταν από το Πανεπιστήμιο Προέλευσης σε ισοδύναμη περίοδο σπουδών. Απαιτούνται επίσης καλή επικοινωνία και ευελιξία, προκειμένου να διευκολύνεται η ακαδημαϊκή αναγνώριση σπουδών που έχουν ολοκληρωθεί ή πραγματοποιηθεί μερικώς στο εξωτερικό. Από την άποψη αυτή, οι συντονιστές του E.C.T.S. έχουν σημαντικό ρόλο, γιατί κατά κύριο λόγο ασχολούνται με τα ακαδημαϊκά και διοικητικά ζητήματα του E.C.T.S. Το πλήρες φάσμα των μαθημάτων των Τμημάτων που χρησιμοποιούν το E.C.T.S. πρέπει κατ’ αρχάς να είναι διαθέσιμο στους μετακινούμενους φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων για την απόκτηση διδακτορικού τίτλου. Οι φοιτητές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τους κανονικούς κύκλους μαθημάτων – και όχι μαθήματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτούς –, ενώ δεν πρέπει να εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης των απαιτήσεων του Ιδρύματος Προορισμού για τη χορήγηση τίτλου σπουδών. Οι πιστωτικές μονάδες E.C.T.S. εξασφαλίζουν ότι το πρόγραμμα συνεπάγεται ένα λογικό φόρτο εργασίας για την περίοδο σπουδών στο εξωτερικό.