Το Τμήμα Ψυχολογίας ιδρύθηκε το 2019 σύμφωνα με τον Νόμο 4610/07.05.2019, που αφορά τις Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΦΕΚ 70/τ.Α΄/07.05.2019, Άρθρο 14, Παρ.1.ι-Ίδρυση Τμημάτων) Έχει έδρα τη Φλώρινα και εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Απονεμόμενος τίτλος σπουδών
Η φοίτηση στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας οδηγεί σε πτυχίο Ψυχολογίας (Π.Δ. 84/2013) (χωρίς ειδικεύσεις ή κατευθύνσεις).
Οι κάτοχοι πτυχίου Ψυχολογίας μπορούν να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου (Ν.991/79, Ν.2646/98 και Ν.3919/11 ΦΕΚ 32).
Επίπεδο τίτλου σπουδών
Σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων το επίπεδο του τίτλου σπουδών (πτυχίο Ψυχολογίας) οριοθετείται στο 6ο (αντίστοιχο του Bachelor’s Degree).
Αποστολή του Τμήματος Ψυχολογίας
Το Τμήμα Ψυχολογίας έχει διττή αποστολή:
- Να καλλιεργεί και να προάγει την Ψυχολογία ως επιστήμη μέσω της ακαδημαϊκής διδασκαλίας και της έρευνας, τόσο της βασικής όσο και της εφαρμοσμένης. Αυτό επιχειρείται μέσω της έμφασης που δίνεται κατά την προπτυχιακή διδασκαλία στην προοπτική της ανάπτυξης των ερευνητικών δεξιοτήτων φοιτητών /τριών, που είναι απαραίτητες στον νέο επιστήμονα για μια επιτυχή σταδιοδρομία. Καθ΄όλη τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών οι φοιτητές/τριες ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε ερευνητικές δραστηριότητες ήδη από τα πρώτα χρόνια της φοίτησής τους.
Η παραπάνω αποστολή ολοκληρώνεται καθώς το Τμήμα παρέχει, υπό προϋποθέσεις, στους αποφοίτους του μέσω της καλλιέργειας των παραπάνω, δυνατότητες πρόσβασης σε 2ο κύκλο σπουδών (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης) ή σε 3ο κύκλο σπουδών (Διδακτορικές Σπουδές) σε ελληνικά ή διεθνή πανεπιστήμια. - Να παρέχει στον πτυχιούχο τα απαραίτητα εφόδια ως μελλοντικό επαγγελματία, εξασφαλίζοντάς του, στο μέτρο του δυνατού, μια άρτια θεωρητική, ερευνητική και πρακτική κατάρτιση, η οποία θα του επιτρέπει να συμμετέχει στην ανάπτυξη της ψυχολογικής γνώσης και να έχει τις βάσεις για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία στον ιδιωτικό, δημόσιο αλλά και ακαδημαϊκό τομέα.
Οι δύο σκοποί που προαναφέρθηκαν ενισχύονται και μέσω της προγράμματος της Πρακτικής Άσκησης.