ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

8ο εξάμηνο

Κωδικός Μαθήματος Ψ-ΕΕ621
Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας 3
Τύπος μαθήματος ΕΜΒΑΘΥΝΣΗΣ
Προαπαιτούμενα μαθήματα ΝΑΙ
Γλώσσα διδασκαλίας και εξετάσεων ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Το μάθημα προσφέρεται σε φοιτητές erasmus ΟΧΙ
Ηλεκτρονική σελίδα μαθήματος (url) https://eclass.uowm.gr/modules/auth/courses.php?fc=53

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της διευρυμένης πρακτικής άσκησης αφορούν την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων και των γνώσεων των φοιτητών/τριών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, επιδιώκοντας την καλύτερη αξιοποίησή τους σε επαγγελματικό επίπεδο και την επαφή τους με την αγορά εργασίας.

Γενικές Ικανότητες

Πρόκειται για το πρόγραμμα Διευρυμένης Πρακτικής Άσκησης μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 (Δ.Π.Α.). Το Τμήμα Ψυχολογίας συμμετέχει στην πράξη «Πρακτική Άσκηση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας» με κωδικό ΠΠΣ (MIS)5031197 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους. Το πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης (Π.Α.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αποσκοπεί στην επαρκή προετοιμασία των φοιτητών/τριών, προκειμένου να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις γνώσεις που αποκτούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και να εργαστούν σε αντικείμενο εργασίας με άμεση ή έμμεση συνάφεια με τις σπουδές τους. Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Π.Α. αφορούν στην ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων των φοιτητών/τριών, επιδιώκοντας την καλύτερη αξιοποίηση σε επαγγελματικό επίπεδο των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και την ευκολότερη και επωφελέστερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η Δ.Π.Α. αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς αφορά την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και την επαφή των φοιτητών/τριών με την αγορά εργασίας. Για τον λόγο αυτό το Τμήμα έχει αναπτύξει συνεργασία με σχετικούς φορείς υποδοχής ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης, όπως νοσοκομεία, κέντρα ψυχικής υγείας, Μ.Κ.Ο., κέντρα αποκατάστασης, κ.ά. Η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω της Δ.Π.Α. μπορεί να βοηθήσει στο σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό του/της φοιτητή/τριας, ο/η οποίος/α σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει ορίσει τους επαγγελματικούς του/της στόχους ή ακόμα δεν έχει αναζητήσει εναλλακτικές επαγγελματικές ευκαιρίες. Η Δ.Π.Α. στο Τμήμα Ψυχολογίας είναι θεσμοθετημένη και έχει διάρκεια δύο μηνών. Οι φοιτητές/τριες κάνουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος και κατόπιν οι 20 περίπου θέσεις Π.Α. που υπάρχουν διαθέσιμες για κάθε χρόνο (ανάλογα με τη χρηματοδότηση που προβλέπεται από το πρόγραμμα) κατανέμονται σύμφωνα με έναν αλγόριθμο που έχει οριστεί και λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια της εκάστοτε προκήρυξης του ΕΣΠΑ.

Στη Δ.Π.Α. μπορούν να συμμετάσχουν φοιτητές/τριες του 8ου εξαμήνου και αφού έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε όλα τα Υποχρεωτικά μαθήματα. Η συμμετοχή στην Δ.Π.Α. αντιστοιχεί με παρακολούθηση του μαθήματος Ελεύθερης Επιλογής «Ψ-ΕΕ621 Διευρυμένη Πρακτική Άσκηση». Οι φοιτητές/τριες κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της Π.Α. εποπτεύονται από έναν/μία καθηγητή/τρια που είναι ο/η ίδιος/α για όλους/ες. Κατά τη διάρκεια της Δ.Π.Α. παρέχεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες αμοιβή και ασφαλιστική κάλυψη. Η Δ.Π.Α. μπορεί να πραγματοποιηθεί σε Δημόσιους ή Ιδιωτικούς φορείς σε αναλογία 45% και 55% αντίστοιχα. Η ποσόστωση αυτή επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι απαρέγκλιτη. Ο φορέας υποδοχής δηλώνει τις θέσεις Π.Α. που επιθυμεί στην πλατφόρμα του ΑΤΛΑΣ (Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης φοιτητών ΑΕΙ (https://atlas.grnet.gr/) και από εκεί γίνεται η δέσμευση της θέσης για τον/την υποψήφιο/α φοιτητή/τρια. Όλη η διαδικασία που αφορά τα παραδοτέα των φοιτητών/τριών και των εποπτών καθηγητρών/τριών γίνεται ηλεκτρονικά από τον ιστότοπο: https://arch.icte.uowm.gr/iposition/index.php?=site/login. Η επίσημη ιστοσελίδα της Δ.Π.Α. είναι: https//internship.uowm.gr/the-program/.

Περιεχόμενο μαθήματος

Η Δ.Π.Α. αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς αφορά την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και την επαφή των φοιτητών/τριών με την αγορά εργασίας. Για τον λόγο αυτό το Τμήμα έχει αναπτύξει συνεργασία με σχετικούς φορείς υποδοχής ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης, όπως νοσοκομεία, κέντρα ψυχικής υγείας, Μ.Κ.Ο., κέντρα αποκατάστασης, κ.ά. Η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω της Δ.Π.Α. μπορεί να βοηθήσει στο σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό του/της φοιτητή/τριας, ο/η οποίος/α σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει ορίσει τους επαγγελματικούς του/της στόχους ή ακόμα δεν έχει αναζητήσει εναλλακτικές επαγγελματικές ευκαιρίες.

Διδακτικές και μαθησιακές μέθοδοι - Αξιολόγηση

Τρόπος παράδοσης
Σε προγραμματισμένες συναντήσεις στο Γραφείο Π.Α.
Χρήση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.:
● χρήση λογισμικού παρουσίασης
● Υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-class
Οργάνωση διδασκαλίας
ΔραστηριότηταΦόρτος Εργασίας Εξαμήνου
Πρακτική άσκηση σε Φορέα Υποδοχής Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου 240
Σύνολο Μαθήματος (25 ώρες φόρτου εργασίας ανά πιστωτική μονάδα) 240
Αξιολόγηση φοιτητών
Οι φοιτητές/τριες αξιολογούνται:

Με βάση τα παραδοτέα που ορίζει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συνιστώμενη βιβλιογραφία

© 2020 psy.uowm.gr