Διαδικτυακή ημερίδα: «Καρκίνος του Μαστού: Πρόληψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη»

Το Τμήμα Ψυχολογίας, η Επιτροπή Ισότητας Φύλων, η Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών Ευπαθών Ομάδων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης υλοποίησαν, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 και ώρα 12.00 μ.μ., διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο:

«Καρκίνος του Μαστού: Πρόληψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση της κοινότητας του Ιδρύματος καθώς και του κοινού της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για ζητήματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου του καρκίνου του μαστού καθώς και της σημασίας της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Την ημερίδα άνοιξε με σχετικό χαιρετισμό της η Αντιπρυτάνισσα Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγήτρια Άννα Σπύρτου. Το πρώτο μέρος της ημερίδας ήταν αφιερωμένο στη σημασία και αναγκαιότητα ενημέρωσης για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Σχετικές εισηγήσεις δόθηκαν από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και συγκεκριμένα από τον κ. Κοκκώνη Δημήτριο, Ογκοπλαστικό Χειρουργό Μαστού- Ειδικό Μαστολόγο, τον κ. Πατσινακίδη Νίκο, Ακτινολόγο, Επιστημονικά Υπεύθυνο του ΥΓΕΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ και από την κα. Ζαΐρη Ελένη, Παθολόγο- Ογκολόγο, στην Κλινική “Αγιος Λουκάς”. Το δεύτερο μέρος της ημερίδας αφορούσε στο ζήτημα της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ασθενών με καρκίνο του μαστού. Σχετική εισήγηση έγινε από την ψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια Gestalt του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” Ν. Θεσσαλονίκης, κα. Κατερίνα Λέντη. Η ημερίδα έκλεισε με την κατάθεση προσωπικής εμπειρίας και ανάδειξη της σημασίας του προσωπικού βιώματος από την εκπαιδευμένη εθελόντρια του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” Ν. Θεσσαλονίκης, κα. Αλεξάνδρα Φουντούκη.

Την ημερίδα παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον περίπου 90 άτομα της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές και τις ομιλήτριες για την συμμετοχή τους στην διοργάνωση της διαδικτυακής ημερίδας.

Οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να ανατρέξουν στις παρουσιάσεις της εκδήλωσης πατώντας στους τίτλους της εκάστοτε ομιλίας.

Χαιρετισμοί

Σπύρτου Άννα
Αντιπρυτάνισσα Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας

Δημήτριος Πνευματικός
Πρόεδρος Τμήματος Ψυχολογίας, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων ΠΔΜ, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Υποστήριξης Φοιτητών Ευπαθών Ομάδων

12.00-12.15 μ.μ.
Α’ Μέρος
«Μύθοι και πραγματικότητα για το μαστό και τις παθήσεις του- Πράξε το σωστό».

Δημήτριος Κοκκώνης
Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού- Ειδικός Μαστολόγος

12.15-12.30 μ.μ.
«Πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού με μαστογραφία και νεότερες απεικονιστικές μεθόδους. Πώς το screening σώζει ζωές»

Νίκος Πατσινακίδης
Ιατρός Ακτινολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος ΥΓΕΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ

12.30-12.45 μ.μ.
Καρκίνος μαστού – θεραπευτικές επιλογές. Επαναπροσδιοριζοντας την ελπίδα.

Ελένη Ζαΐρη,
MD, Bsc (MLS) Παθολόγος – Ογκολόγος, Κλινική “Αγιος Λουκάς”

12.45-13.00 μ.μ.
Συζήτηση 13.00-13.10 μ.μ.
Β’ Μέρος
«Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη- Παρουσίαση προγραμμάτων Άλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης»

Κατερίνα Λέντη
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

13.10-13.30μ.μ.
«Κατάθεση προσωπικής εμπειρίας»
Αλεξάνδρα Φουντούκη Εκπαιδευμένη Εθελόντρια
13.30-13.45 μ.μ.
Συζήτηση 13.45-13.55 μ.μ.
Κλείσιμο Ημερίδας 13.55-14.00 μ.μ.

© 2020 psy.uowm.gr